Menu

Get Socialize

Obezbijeđeni sjemenski paketi povrća

29.04.2020 835 32 Nema komentara

Description

Sa ciljem osnaživanja proljećne sjetve, Grad Gradiška obezbijedio je 30 paketa sjemenskog materijala i đubriva za sjetvu povrtnih kultura. „Sjetveni paketi prvenstveno su namijenjeni korisnicima socijalne pomoći, višečlanim porodicama, boračkoj populaciji i poljoprivrednim proizvođačima“, ističe Branko Stojnić, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Grada Gradiška, dodajući da se paketom može zasijati 500 kvadrata zemlje.

„Sjetveni paketi mnogo znače u ovoj situaciji kada je neophodno zasijati i obezbijediti što više hrane“, ističe Milenko Janković, koji u ime Savjeta mjesne zajednice vozi sjetveni materijal u Donje Podgradce. Podsjeća da su mještani dobili podršku za sjetvu i sa republičkog nivoa.

Na području Gradiške i ove godine u proljećnoj sjetvi je najzastupljenija kultura kukuruz, koji je već zasijan na oko 80 posto planiranih površina.

„Pod merkantilnih kukuruzom biće 12 000 ha. Sjetva soje biće obavljena na 700 ha, sojom, dok će se oko 1000 ha naći pod povrćem“, kaže Stojnić dodajući da vremenske prilike prognozirane za naredni period odgovaraju usjevima.

Nadležne institucije u RS apeluju na poljoprivredne proizvođače da zasiju što više površina, kako bi bile obezbijeđene što veće količine hrane na tržištu. „Već sada je na terenu vidljivo da su mnogi ozbiljno shvatili situaciju u kojoj se nalazimo“, kažu u gradskom Odjeljenju za poljoprivredu.

Uncategorized