Menu

Get Socialize

Obnova natpisa na zgradi stare Gimnazije

11.08.2020 770 11 Nema komentara

Description

Zavičajni muzeja Gradiška je u saradnji sa Gradskom upravom počeo obnovu natpisa na zgradi srpsko-pravoslane crkvenoškolske opštine, zgradi nekadašnje stare Gimnazije. Cilj je da se prevashodno sačuva originalni natpis koji će biti vidljiv.

Radovi na obnovi natpisa se odvijaju u više faza.Jedan dio se radi na terenu, a drugi u ateljeu Zavičajnog muzeja.  Prva faza je već završena.

„Prvo smo skidali kalk sa natpisa da bi dobili originalan natpis. Projekat je radila Milica Kotur. Trenutno sređujemo slova. Posebno se tretira podloga, djelovi koji će se dodati i koji su ostali sačuvani“ rekla je Nikolina Šijan Đorđić, konzervatorrestaurator.

Natpis svjedoči da je izgradnja zgrade započela 1893. godine i da je završena već naredne. Izgradnju objekta pomogao je tadašnji mitropolit Dabrobosanski Đorđe Nikolajević darujući 9.000 forinti iz svoje zaklade.

„Građena je od sredstva sprske pravoslavne crkvene opštine.Zgrada je koristila za odvijanje društevnih ceremonija“ rekao je Bojan Vujčić, kustos i istoričar.

Zgrada je izuzetno kavlitetna I od velikog je značaja posebno za srpski narod. Imala je razne namjene.

„ Prostor je iznajmljivan, u donjem dijelu je bila trgovina braće Malić, te kafana Grand. Gore su bili stanovi. Krajem 1921. počela je da radi niža realna Gimnazija sve do 1971. godine“ kaže Bojan Vujčić, kustos i istoričar.

Ukoliko vremenski uslovi budu dozvoljavali radovi na obnovi natpisa trebali bi biti završeni krajem jeseni kažu u Zavičajnom muzeju. Planirano je  da se obnovi cijela fasad stare Gimnazije, jer je cilj da se objekti koji imaju kulturno istorijski značaj obnove u što originalnijem obliku, ističu u ovoj javnoj ustanovi.

Uncategorized