Menu

Get Socialize

Od 5. februara sistematski pregledi za buduće prvačiće

01.02.2019 1376 110 Nema komentara

Description

Sistematski pregled za upis djece u prvi razred osnovne škole obavljaće se od utorka, 5. februara, u dječijem dispanzeru Doma zdravlja Gradiška u terminima od 7 do 12 časova, i trajaće do kraja marta. U pitanju je klinički pregled budućih prvačića.

„U taj klinički pregled, osim pregleda organa po sistemima, spadaju i provjere vida, procjene psihičke zrelosti djeteta, laboratorijski nalazi. Od laboratorijskih nalaza, radimo ono što je propisano zakonom – krvna slika, urin i stolica na parazite“, objasnila je dr Anka Grabović Stojnić, pedijatar i načelnik KSS Doma zdravlja Gradiška.

Radi se o djeci 2012. i 2013. godišta, koja će ovom prilikom biti i vakcinisana.

„Ova djeca primaju vakcinu protiv difterije, tetanusa, poliomijelitisa. S tim da za upis u školu i boravak u kolektivnom okruženju, bilo vrtića a onda i škole, neophodno je da je dijete primilo sve vakcine propisane kalendarom ove zemlje. Po okončanju sistematskog pregleda, izdajemo potvrdu da je dijete sposobno za pohađanje osnovne škole“, navela je Grabović Stojnić.

Na sistematski pregled neophodno je donijeti ovjerenu zdravstvenu knjižicu djeteta, a obavijest o rasporedu pregleda dostavljena je školama, vrtićima i porodičnoj medicini.

Društvo