Menu

Get Socialize

Od jeseni novo zanimanje u Tehničkoj školi

06.02.2022 1170 136 Nema komentara

Description

U Tehničkoj školi u Gradišci u toku je obuka nastavnog kadra za izvođenje teorijske i praktične nastave za smjer tehničar robotike koji će učenici moći upisivati već od naredne školske godine.

 Kroz projekat prekogranične saradnje, Tehnička škola je uspjela obezbijediti kvalitetnu opremu iz mehatronike, CNC strug i robotosku ćeiju. Obuku za operatere robotskom ćelijom, te upravljanje softverom realizuje firma „Teximp“ iz Hrvatske.

Uz potrebnu opremu i edukovan nastavni kadar, Tehnička škola će spremno, od iduće školske godine, dočekati učenike zainteresovane za novi smjer, čije je uvođenje u obrazovni sistem RS i inicirala. „Novi smjer je rezultat težnje da se ide u korak sa razvijenim zemljama Evrope, ali i usklađivanja potreba privrede sa obrazovnim profilima“, kažu u ovoj srednjoj školi.

Tehnička škola je ranije inicirala uvođenje i zanimanja tehničar CNC tehnologija u mašinskoj struci i tehničar za obradu drveta CNC. Također, aktivno rade na modernizaciji nastavnih planova i programa kada su u pitanju mašinstvo, šumarstvo i obrada drveta i elektrotehnika. Trenutno se radi na inoviranju i usavršavanju planova i programa za mehatroničare.

Društvo