Menu

Get Socialize

Otkriven spomenik posvećen stradalim Srbima iz Zapadne Slavonije

24.04.2021 1253 40 Nema komentara

Description

Povodom 26. godina od egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije, u Gradišci je otkriven spomenik i položeni su vijenci i cvijeće u znak sjećanja na stradale srpske civile i vojnike tokom hrvatske vojno-policijske akcije, izvedene 1. i 2. maja 1995. godine.

Spomenik posvećen 1241 srpskoj žrtvi, u periodu 1991-1995, otkrili su srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik RS Željka Cvijanović, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić i predsjednik Udruženja protjeranih Srba iz Zapadne Slavonije Krsto Žarković. Prvih dana maja 1995. godine ubijeno je ili se vodi kao nestalo 283 Srba, od kojih 55 žena i 11 djece.

„Sjećanje na stradale u Zapadnoj Slavoniji konačno smo obilježili na ovakav način. Ovaj spomenik će ostati trajno, da okuplja generacije i svjedoči o stradanju i nepravdi, planetarnoj nepravdi, jer za njihovo stradanje niko nije odgovarao“, naglasio je Milorad Dodik u Gradišci.

„Spomenik će biti dio kompleksa koji će služiti kao podsjetnik na teško stradanje, ali opomena za buduće generacije“, naglasila je predsjednica RS Željka Cvijanović. „Mi želimo živjeti u miru, da nemamo RS, jake i stabilne institucije, onda bi to bila ta nedostižna sloboda o kojoj danas pričaju naši ljudi sa Kosmeta“, rekla je Cvijanovićeva.

„U ime naroda Zapadne Slavonije i porodica poginulih boraca i žrtava, želim se zahvaliti srpskom članu Predsjedništva BiH što je pružio finansijsku podršku u izgradnji spomenika, takodđe i gradonačelniku Gradiške koji je uložio krajnje napore da ovaj dan obilježimo i damo pomen stradalima Srbima“, rekao je Krsto Žarković, predsjednik Udruženja protjeranih Srba iz Zapadne Slavonije

„Pošast jedne ideologije, koja je imala za cilj da istjera Srbe sa njihovih vjekovnih ognjišta, ne smije biti zaboravljena. Zato su se RS i grad Gradiška odlučili da postave ovaj spomenik koji će podsjećati na stradanje Srba iz Zapadne Slavonije i opominjati da ne smijemo dozvoliti ponavljanje ovakvih tragedija“, rekao je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške

Prigodnim riječima o idejnom rješenju ovog spomenika obratila se prof. Radana Vila Stanišljević.

Otkrivanju spomenika su prisustvovali i predstavnici Vlade i NS RS, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske, nevladinih organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata. U hramu Pokrova presvete Bogorodice u Gradišci, u jutarnjim časovima, služen je parastos.

Novosti