Menu

Get Socialize

Otvorena izložba “Manastirište u Gornjim Kijevcima“

19.12.2019 905 12 Nema komentara

Description

U Zavičajnom muzeju Gradiška priređena je izložba pod nazivom „Manastirište u Gornjim Kijevcima, autora Bojana Vujinovića, arheologa. „U godini kada Srpska pravoslavna crkva obilježava osam vijekova svoje samostalnosti, izložbom smo željeli prikazati srednjovjekovno pravoslavno graditeljstvo i samostalnost srpke pravoslavne crkve na prostoru sjeverne Bosne“, ističe autor Vujinović.

„Samostalnost crkve na ovom prostoru može se pratiti od kraja 13. vijeka, za vrijeme kralja Dragutina. Najznačajniji dokument pronađen na ovom lokalitetu je ćirilični natpis iz 1301. godine koji govori o manastiru Lomnica, zadužbini kralja Dragutina. Ta činjenica ukazuje da je ovaj manastir mnogo stariji od onog što zvanični podaci govore, da je iz 16. vijeka“, pojašnjava Vujinović. „U ovoj srpskoj bogomolji u Gornjim Kijevcima također smo pronašli srpsko-vizantijsko slikarstvo“, dodaje Vujinović, naglašavajaući da će na ovom lokalitetu biti građen manastir, uz arheološki park i prateće sadržaje.

Arheološku izložbu otvorio je gradonačelnik Zoran Adžić ističući da će Gradska uprava podržati sva nastojanja Zavičajnog muzeja da o nacionalnoj istoriji i kulturnom naslijeđu našeg prostora učimo što više. „Gradskoj upravi je stalo da manastir podignemo i da zaživi kao istorijski spomenik, odnosno potvrda postojanja srpskog naroda na ovim prostorima, ali i kao potencijalni sadržaj za turističku ponudu Gradiške“, ističe gradonačelnik, dodajući da je Grad otkupio zemljište površine oko 33 000 kvadratnih metara. Gradonačelnik se na organizaciji ove izložbe i dosadašnjim istraživanja zahvalio samom autoru, ali i prof. Milanu Đurđeviću, koji je prvi započeo istraživanja na ovom lokalitetu.

Podršku izgradnji budućeg kompleksa dao je i episkop banjalučki gospodin Jefrem. „Za Srpsku pravoslavnu crkvu, manastir u Gradišci je veoma značajan poduhvat“, ističu u arhijerejskom namjesništvu gradiškom. Uporedo sa ćiriličnim, na ovom lokalitetu pronađen je i glagoljični natpis iz sredine 14. vijeka ispod kojeg je sahranjen Mileta Stojić, za sada najstarija individua sa ovog područja poznatog imena i prezimena

Uncategorized