Menu

Get Socialize

Otvorena izložba posvećena prvom gradiškom arheologu

18.06.2021 1052 76 Nema komentara

Description

U Zavičajnom muzeju Gradiška otvorena je izložba pod nazivom “Milan Đurđević Pogača”, posvećena prvom gradiškom arheologu i direktoru gradiškog muzeja, pokojnom Milanu Đurđeviću.

Otkrivena je i spomen ploča sa Pogačinim likom, a istoričar Bojan Vujčić pripremio je i knjigu koja govori o liku i djelu arheologa Đurđevića.

Za porodicu pokojnog Đurđevića, ovaj dan je veoma emotivan. Kćerka Anita Đurđević Švraka ističe da je ovo izuzetno lijep gest kolektiva gradiškog muzeja.

Najveći dio radnog vijeka Đurđević je posvetio arheološkim istraživanjima, kako na teritoriji Gradiške, tako i cijele BiH. Jedno od najznačajnih njegovih istraživanja odnosi se na lokalitet manastirišta Karanovac u Kijevcima.

„Prije par dana u Kijevcima su počeli radovi na temelju konaka i manastira, koji bi trebalo da bude završen kroz četiri, pet godina“, ističe Bojan Vujčić, direktor Zavičajnog muzeja i dodaje da će lokalitet, nakon izgradnje manastira, nositi ime našeg arheologa Đurđevića.

Muzej je ovom prilikom dodijelio zahvalnice mnogima koji baštine kulturu, prosvjetu i šire njihov uticaj na području grada.

Izložba posvećena Milanu Đurđeviću biće otvorena mjesec dana.

Kultura