Menu

Get Socialize

Počela berba ranih sorti kruške

10.08.2020 930 15 Nema komentara

Description

Ovih dana je u gradiškim voćnjacima počela berba ranih sorti kruške.Kod Mirka Bjelovuka u Jablanici ovo je prvi dan berbe. Počeli su sa sortom Santa Marija. Ovaj dugogodišnji voćar kaže da je ove godine zadovoljan prinosom i kvalitetom voća.

„S obzirom na početak godine koji je bio loš, jer su nam kasni mrazevi napravili mnogo problema ja sam zadvoljan, jer smo uspjeli sačuvati rod. Zaštitili smo voće sistemom za orošavanje, rod je iznad očekivanog. Očekujemo i dobre cijene“ rekao je Mirko  Bjelovuk, voćar iz Jablanice

Ova sorta kruške se nakon berbe skladišti u hladnjaču i tu će biti narednih 15-tak dana,te će je Bjelovuk nakon što pronađe adekvatno tržište i plasirati.

Bjelovuk očekuje da će mu se prinosi kruške kretati od 25 do 30 tona. Kaže da će poslije ove sorte za nekh desetak dana početi berba i viljemovke. On nema problema sa radnom snagom te je pored članova porodice za ovaj posao angažovao  i nekoliko radnika. Među njima  i osamnaestogodišnju Mihaelu Mandić iz Gradiške.Kaže da joj je ovo prvi radni dan u voćnjaku i da je sa društvom došla da nešto zarade.

Ugodno sa korisnim spojila je Ljiljana Dejanović koja je rodom iz ovih krajeva ali je penziju zaradila u Sloveniji. Kaže da tu prije svega zbog druženja, ali uz to nešto se i zaradi.

Nakon berbe kruške Mirko Bjelovuk koji se već skoro dvije decenije bavi voćarstvom počeće sa berbom jabuke.  U voćnjaku u Jablanici pod zasadom ima 2,5 hektara voća, pola je pod kruškom, a pola pod jabukom.

Uncategorized