Menu

Get Socialize

Počela protivgradna sezona

16.04.2019 4084 116 Nema komentara

Description

Nova sezona odbrane od grada počela je 15. aprila. U javnom  preduzeću „Protivgradna preventiva Republike Srpske” na vrijeme su obavili sve pripreme. Na terenu su angažovani strijelci na 218 protivgradnih stanica. Jedan od strijelaca je Božana Kreča iz Nove Topole kod Gradiške koja je ovogodišnju sezonu spremno dočekala.

„Sve rakete su stigle na vrijeme i ja sam spremna. Meni je zadovoljstvo raditi ovaj posao kojim se bavim od 1998. godine kada sam polagala ispit“ rekla je Božana Kreča.

U ovogodišnjoj protivgradnoj sezoni pod zaštitom je 26 lokalnih uprava, rečeno je u preduzeću „Protivgradna preventiva RS“. Ovih dana počeo je sa radom i novoizgrađeni protivgradni centar u Trebinju.

„Juče smo počeli sa devet lansera na području grada Trebinja da radimo, ovih dana očekujemo uključivanje automatskih lansera u Ljubinju“ kaže Tihomir Dejanović, direktor JP „Protivgradna preventiva RS“.

U ovoj godini predvidjeli smo da se završi izgradnja protivgradnog centra u Bijeljini kao i nabavka vazduhoplova za potrebe protivgradne zaštite, rekao je Dejanović. Takođe je sa početkom sezone pušteno u rad 20-tak automatskih stanica na sjeverozapadnom djelu RS.

Dejanović je rekao da je u funkciji i 35 prizemnih protivgradnih generatora koji su postavljeni na području Gradiške, Kozarske Dubice, Laktaša i Srpca. Podsjećamo da je prošla sezona bila ekstremna što su  nam potvrdili i strijelci.

Za ovu sezonu koja traje do 15. oktobra obezbjeđeno je oko 1750 raketa, a u toku sezone biće nabavljeno još 700 protivgradnih raketa.

Novosti