Menu

Get Socialize

Počeo dvonedjeljni Velikogospojinski post

14.08.2020 555 14 Nema komentara

Description

Za pravoslavne hrišćanske vjernike počeo je dvonedjeljni Velikogospojinski post. Jedan je od najstrožih postova, a obilježava se u znak sjećanja na smrt Bogorodice i dan kada se uspela na nebo.

Velikogospojinki post prvi put pominje se u 9. vijeku. Konačno je ustanovljen na Carigradskom saboru, 1.166. godine.

Uvijek počinje na Dan sedmorice braće Makaveja i njihove majke, koji su pogubljeni mučeničkom smrću.

Najmlađi od svih višednevnih postova, uveden je u čast i prema primjeru Presvete Bogorodice, Majke Božije, koja je vrijeme prije smrti provela u stalnom postu i molitvi.

Ovaj post je najkraći, ali veoma strog, poput Vaskršnjeg. Podsjeća da su, uz svedenu trpezu i smirene strasti, milostinja i opraštanje prvi na putu kojim tijelo i duša postanu smirena cjelina, što vodi saznanju i spasenju u božjoj milosti.

Tokom sljedeće dvije sedmice, jede se hrana pripremljena na vodi, vikendom su dozvoljeni ulje i vino. Na Preobraženje može se jesti i riba.

Završava se 28. avgusta po novom kalendaru, na Veliku Gospojinu, ali ako ovaj praznik padne u srijedu ili petak, kao ove godine, ne mrsi se ni tog dana, već se jede riba, vino i ulje.

Treba imati u vidu i da post ima dve strane: tjelesnu i duhovnu. Tjelesni post je uzdržavanje od jela životinjskog porijekla. Duhovni post podrazumijeva odricanje od svake vrste grešnih i zlih pomisli, želja i djela.

Po običajnom kalendaru, praznik, posebno posvećen ženama i majkama, vezuje se za bosiljak, božju biljku.

Uncategorized