Menu

Get Socialize

Povezan most na Savi kod Gradiške

15.10.2021 2206 132 Nema komentara

Description

Do maja bi, prema najavama, trebalo da bude završena izgradnja mosta, a njegova potpuna funkcionalnost, najkasnije do proljeća 2023. godine

„Ovaj most je dobrodošao narodu i sa jedne i sa druge strane obale rijeke Save“, rekao je ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara BiH Vojin Mitrović.

„U narednih godinu, godinu i po očekujemo izgradnju dionice u dužini od oko 4,5 km koja se nastavlja prema Koridoru 10“, rekao je Mitrović i napomenuo da je ljetos sa Transportnom zajednicom pokrenuo inicijativu da se u funkciju stavi zajednički- integrisani granični prelaz, koji je u Gradišci izgrađen prije par godina. Na taj način Hrvatska ne bi morala graditi granični prelaz, čime se, zaključuje Mitrović, štedi i vrijeme i novac.

Tomislav Mihotić, hrvatski državni sekretar Ministarstva mora, saobraćaja i infrastrukture kaže da je ovo, nakon Svilaja, nova poveznica između dvije zemlje, koja će otvoriti mogućnost ekonomskog razvoja s obje strane granice, a ovaj dio BiH dobiće i bržu poveznicu prema zapadnom dijelu Evrope.

Matej Zakonjšek, direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice istakao je da ovaj most ne povezuje samo BiH i Hrvatsku, nego zapadni Balkan i EU. „Očekujemo da će ovim mostom svakodnevno saobraćati više od 2 000 vozila. Time će se povećati kapacitet prelaska granice, ali i približiti i obogatiti ekonomije dviju zemalja“, ističe Zakonjšek.

Šef Sektora za operacije delegacije EU u BiH Stefan Eloro podsjetio je da se realizacija ovog projekta dešava u vrijeme oporavka od pandemije, što će se kasnije, očekuje, pozitivno odraziti na trgovinske, odnosno ekonomske pokazatelje ovih zemalja.

Most u Gradišci jedan je od 13  investicionih grantova koje je odobrila EU. Vrijednost ovog važnog innfrastrukturnog projekta iznosi više od 19 miliona evra.

Novosti