Menu

Get Socialize

Praktičnim zadacima do boljeg razumijevanja teorije

23.03.2021 605 28 Nema komentara

Description

Učenici Tehničke škole u Gradišci, koji se obrazuju za tehničare mehatronike i informacionih tehnologija, na zanimljiv način predstavili su rezultate rada na jednom od projekata, primijenjujući Arduino platformu.

Naime, riječ je o simulaciji rada semafora na maketi raskrsnice. „Najprije smo uradili pripremu za simulaciju rada jednog semafora,a onda smo došli na ideju da simuliramo rad čitave raskrsnice“, kaže Duško Pilipović, tehničar mehatronike i dodaje da im je cijeli ovaj zadatak bio vrlo interesantan, ali i koristan da shvate kako arduino funkcioniše kroz praktičnu primjenu.

Kroz izradu ovog tehničkog rješenja objedinjene su dvije struke: mehatronika i informacione tehnologije. „Tehničari mehatronike su radili na crtanju, 3 d modelovanju i štampanju stubova, dok su se tehničari informacionih tehnologija bavili programiranjem samog kontrolera, odnosno logikom rada semafora“, pojašnjava Zdravko Perić, master inžinjer elektrotehnike i računarstva. Uprkos skraćenim časovima,učenici su prilikom realizacije ovog rješenja, maksimalno koristili platformu putem koje se odvija on line nastava. Na taj su način, uz stručni nadzor i konsultacije, vršili korekcije određenih dijelova. „Tokom rada na ovom rješenju, učenici su bili veoma angažovani i zainteresovani“, ističe inžinjer Perić i napominje da će maketa poslužiti i narednim generacijama za kvalitetnije obavljanje praktične nastave.

Novosti