Menu

Get Socialize

Predstavljena knjiga “Heroine Srbije-Vekovnik“

20.09.2017 1297 89 Nema komentara

Description

Promocija knjige “Heroine Srbije-Vekovnik“ autora Dragana Miloševića održana je u Kulturnom centru Gradiška.

Ova knjiga govori o sto slavnih, znamenitih žena, koje su svojim životnim djelima ispisivale zlatne stranice u istorijatu Srba i Srbije.Autor  je time  obuhvatio 11 vijekova naše istorije. “Negdje od druge polovine desetog vijeka Sveta Petka za koju mnogi ne znaju da je srpskog porijekla pa do posljednje heroine Ivane Španović kako je ja zovem u knjizi atletskim čudom iz Zrenjanina poređane su 100 heroina u mojoj knjizi. Ja znam da ih ima mnogo više, ali za ovih 100 imam obrazloženje” kaže  Dragan Milošević, autor knjige. Ova i druge knjige koje je Milošević napisao posveće se borbi protiv zaborava koji je kvalifikovao kao najveći srpski nacionalni grijeh. Kaže da je zaborav prema heroinama najbolniji.
Recenzent knjige Tomislav Kresović na promociji je rekao da je ova knjiga jedna vrsta našeg spomenara i napisana je da nas podsjeti da smo narod sa velikom istorijom i kratkim pamćenjem. „Ličnosti koje su u knjizi mogu da nas poduče kakvi bolji da budemo u životu, šta da naučimo o ženama koje su ugradile sebe u kulturu i civilizaciju Evrope i Balkana“ rekao je Kresović.
Desanka Rađević kao domaćin ovog kulturnog događaja rekla da je uloga heorina u srpkoj istoriji mnogo veća nego što je to nama poznato. „Prosto je nepojmljivo da je neka žena bila takva umjetnica da je njena slava bila svjetska,a mi za nju nismo nikad ni čuli“ kaže Rađevićeva.
Ovo je bilo prvo predstavljanje knjige “Heroine Srbije-Vekovnik“ u Republici Srpskoj tako da su posjetioci  u Gradišci imali priliku da se upoznaju sa životima i velikim djelima sto žena- heroina koje su gradile Srbiju i budućnost srpskog naroda.

Kultura