Menu

Get Socialize

Predstavljena „Škola kreativnog pisanja“

26.02.2021 1319 68 Nema komentara

Description

U Kulturnom centru Gradiška održano je Književno veče na kojem je predstavljena „Škola kreativnog pisanja“ autora profesora doktora Duška Pevulje. Djelo sadrži deset lekcija namijenjenih svima koji žele savladati vještinu pisanja.

„Ovo je jedinstvena knjiga na srpskom jeziku, jer sadrži uputstva koja mogu biti od koristi ne samo onima koji prave prve korake u književnosti, nego uopšte svima onima koji  se pisano izražavaju“, rekao je Pevulja.

Okosnica knjige su primjeri iz klasika srpske književnosti i uputstva koja se mogu iščitati iz tih djela.

„Jedna od pouka na kojoj smo insistirali u ovoj knjižici su riječi Ive Andrića koji je govorio da prava literatura nastaje onda kada činjenice počinju da lebde i da literatura daje tu otpornu snagu neprolaznosti našim događajima, emocijama, svakodnevnim susretima i brojnim drugim pojedinostima koje mogu biti predmet književnog stvaranja. Važno je čitati dobre pisce. Srpska književnost obiluje takvim piscima i to je veliki naš kapital“, rekao je Pevulja.

Kulturni centar Gradiška je Školu kreativnog pisanja pokrenuo u okviru manifestacije i literarnog konkursa „Gradiško proljeće“.  Zbog nemogućnosti održavanja u prostorijama Kulturnog centra, preko fejsbuk naloga ove institucije održano je deset radionica koje je vodio profesor doktor Pevulja.

„Ono što možemo da zaključimo iz ovog svega je da uvijek u baš takvim okolnostima, možemo slobodno da kažemo, u umjetničkom smislu, stimulativnom ambijentu, izrastu velika djela. Ovo možemo nazvati jednim od najvećih uspjeha i najsnažnijih projekata Kulturnog centra koji smo do sada uradili“, rekao je direktor Kulturnog centra Željko Blagojević.

U četvrtoj godini literarnog konkursa „Gradiško proljeće“ nastalo je oko 500 radova, a stotinjak najboljih objavljeni su u knjizi Prvi koraci.

Kultura