Menu

Get Socialize

Prevoznici uputili zahtjeve bh institucijama

25.03.2020 1203 34 Nema komentara

Description

Iz AMS RS podsjećaju da je Srbija zatvorila sve granične prelaze prema BiH, izuzev prelaza Karakaj, Vardište i Rača, koji su otvoreni samo za robni saobraćaj.

Za teretna motorna vozila, za tranzit preko Hrvatske, u funkciji su samo granični prelazi Gradiška, Bijača i Šamac.

Zbog toga su kilometarske kolone kamiona ovih dana blokirale Gradišku sa svih strana. Nekoliko stotina kamiona i prevoznika čeka na prelazak u Repbuliku Hrvatsku prema zemljama Evropske unije.

Frekvencija teretnih vozila pojačana je i na ulazu u Bosnu i Hercegovinu.

 U Udruženju prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS izrazito su nezadovoljni načinom na koji su institucije Bosne i Hercegovine i Hrvatske organizovale transportni saonbraćaj u ovim vanrednim okolnostima.

„Zbog zatvaranja ostalih graničnih prelaza, veliki je pritisak na granicu u Gradišci. Uvažavamo mjere i naredbe koje je potrebno sprovoditi u cilju sprečavanja širenja virusa korona, ali je nedopustivo da prevoznici danima čekaju na prelazak granice“, ističe Nikola Grbić, predsjednik Udruženja. Napominje da su u svakodnevnoj komunikaciji sa nadležnim institucijama RS, te očekuje da zahtjevi prevoznika budu uvaženi na nivou BH institucija koje regulišu ovu oblast.

„Prvenstveno tražimo da se formira komisiju na nivou BiH, u kojoj će biti predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza RS, Privredne komore i nas prevoznika, kako bismo pokrenuli razgovore prema Hrvatskoj da se aktuelni tretmani na granici ukinu i da započne nesmetan protok robe, također tražimo otvaranje graničnih prelaza Izačić i Brod, kako bi se rasteretio prelaz u Gradišci, ali i 24 – časovni rad na granicama, sa fito i sanitarnim inspektorima“, precizira Grbić.

Prevoznici danima čekaju u kamionima, gotovo bez hrane i vode. U vrijeme pandemije virusa korona posebno su izloženi riziku da ugroze svoje zdravlje,  odvozeći i dovozeći  hranu, medicinsku opremu i drugu robu. „Za takvu požrtvovanost, tražimo bar minimum ljudskog dostojanstva“, dodaje Grbić i zahvaljuje gradonačelniku Gradiške koji je organizovao dostavu pomoći vozačima koji čekaju u Gradišci.

Ukoliko se u najskorije vrijeme ne ubrza prolazak kamiona preko granice, odnosno ne uvaže pomenuti zahtjevi, Grbić ističe da će Udruženje pozvati sve prevoznike da se tokom vikenda vrate svojim kućama i obustave transport prema EU i Srbiji.

Uncategorized