Menu

Get Socialize

Promovisan ovogodišnji broj Gradiškog zbornika i Istine o Srbima

15.10.2020 611 18 Nema komentara

Description

U Gradišci su predstavljeni 22. broj časopisa za društvena pitanja “Gradiški zbornik“ i 23. broj zbornika “Istina o Srbima“, čiji je izdavač Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“.

„Na 208 strana Gradiškog zbornika objavljeno je 20 radova i uvodnik koji govori o kulturnim dešavanjima u godini na izmaku“, rekao je Bojan Vujčić, glavni urednik Gradiškog zbornika, dodajući da su u ovom izdanju zastupljeni i radovi mladih autora.

U ovogodišnjem zborniku „Istina o Srbima“ objavljena su po tri nagrađena poetska i prozna rada, te 20 odabranih radova koji su pristigli na ovogodišnju istoimeni konkurs.

Prva nagrada za poeziju pripala je Vesni Radović iz Beograda za pjesmu „Molitva“, a u kategoriji proze najbolje ocijenjena je priča „Srpska sultanija” Ljiljane Terentić iz Smedereva.

Druga nagrada za poeziju dodijeljena je Zdravki Babić iz Bileće za pjesmu “Istina o Srbima”, a u kategoriji proze, druga nagrada pripala je Stojanki Đokić iz Bijeljine za priču „Quid est veritas “. Treću nagradu za poeziju osvojio je Miloš Milićević iz Doboja za pjesmu “Kota 923”, a za prozu Nebojša Ristić iz Gradiške  za priču „Svakonoćna snenija Prokopija Panajotovića”.

„25 godina rada  na jedinstvenom konkursu u RS potvrđuje kvalitet i opravdanost njegovog postojanja, a istovremeno, potvrđuje i snažni zamah entuzijazma u Gradišci u očuvanju Prosvjete, jedne od najstarijih institucija u našoj kulturi“, istakla je Radana Vila Stanišljević, predsjednik SPKD „Prosvjeta“, dodajući da je Gradiški zbornik, zahvaljujući novom uredniku, dobio novu koncepciju.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić je istakao da  “Gradiški zbornik” i “Istina o Srbima” predstavljaju brend gradiške kulture sa tradicijom dužom od dvije decenije.

„Gradska uprava će uvijek podržavati ovakve manifestacije koje imaju istinsku vrijednost i služe na ponos našem gradu“, dodaje gradonačelnik Adžić.

Uncategorized