Menu

Get Socialize

Smotra folklora po prvi put u Gradišci

18.07.2018 1564 34 Nema komentara

Description

Smotra folklora u Gradišci počela je defileom kulturno-umjetničkih društava sa područja opštine. Članovi devet društava ubrzo nakon toga predstavili su se publici koreografijama koje su pripremali u proteklom periodu. Na ljetnoj sceni Kulturnog centra zaigrali su Kultruno-umjetničko društvo „Kolovit“ iz Gradiške, „Dukati“ iz Laminaca, KUD „Rogolji“, „Mirkovo kolo“ iz Vrbaške, „Kozara“ iz Gornjih Podgradaca, KUD „Ale Obić“ iz Lipovače, „Petar Kočić“ iz Nove Topole, „Behar“ iz Dubrava“ i CKUD „Lepa Radić“ iz Gradiške.

„Predstavljamo se Igrama iz Lijevča. Smotra se održava po prvi put i to je odlična prilika da se zajedno predstave sva društva sa područja opštine“, rekao je Davor Simišić, predsjednik CKUD-a „Lepa Radić“ Gradiška.

„Večeras nastupa prva ekipa sa Igrama iz Ponišavlja. Naše društvo postoji od 2010. godine, i broji oko 110 članova. Radimo u nekoliko starosnih grupa“, navela je Marica Račić, predsjednik KUD-a „Petar Kočić“ Nova Topola.

Kulturno umjetničko društvo „Ale Obić“ iz Lipovače osnovano je prije pola godine. Broje oko 25 članova. Na Smotri folklora predstavili su se Muslimanskim gradskim igrama.

„Smotra folklora je bila tradicija nekad u našoj opštini. Nadam se da će opstati i u narednim godinama i da će imati još više učesnika, različitih nacionalnosti“, istakao je Esad Šulić, koreograf KUD-a „Ale Obić“.

Smotra folklora organizovana je pod pokroviteljstvom opštine Gradiška, a u okviru manifestacije „Gradiško ljeto“.

„Kulturno-umjetnička društva na ovaj način predstavljaju našu kulturu, tradiciju i običaje. Upravo na tradiciji i običajima treba da razvijamo naš turistički potencijal i da privučemo što više turista u narednom periodu“, rekao je Zoran Adžić, načelnik opštine Gradiška.

Članovi Kulturno-umjetničkih društava sa područja opštine izrazili su nadu da će Smotra folklora postati tradicionalna manifestacija u Gradišci. Želja im je i da Smotra u narednim godinama preraste u festival folklora, koji će trajati bar dva dana.

Kultura