Menu

Get Socialize

Uručeni paketi oboljelima od tuberkuloze

20.09.2017 1552 96 Nema komentara

Description

Povodom obilježavanja Nedjelje borbe protiv tuberkuloze predstavnici Opštinske organizacije Crvenog krsta Gradiška obišli su pacijente koji se liječe na Odjelu za plućne bolesti gradiške Bolnice.

Oboljelima su uručili pakete koji sadrže voće, sokove  i osnovne higijenske potrepštine. “U kompletiranju ovih paketa dosta nam je pomogao i sajam voća, te smo donaciju za ostalo dobili od Udruženja vojnih penzionera” kaže Dragana Stević, sekretar OO Crvenog krsta Gradiška.
Specijalista pneumofitziologije doktorica Branka Miloševoć, kaže da ih predstavnici Crvenog krsta posjećuju dva puta godišnje kada se obilježava Nedjelja borbe protiv tuberkuloze i uručuju pacijentima poklon pakete. Trenutno se na Odjelu za plućne bolesti dva pacijenta liječe od tuberkuloze,a inače je godišnje u ovoj bolnici oko 30 oboljelih. “Ta incidenca je u stalnom padu ove godine imali smo ukupno 19 oboljelih. Svakako da rano prepoznavanje i liječenje ima značaj,a simptomi su ako su zahvaćena pluća kašalj, krvavi ispljuvak, visoka temperatura, gubitak u težini i tako dalje.Liječenje traje do 6 mjeseci, a u nekim slučajevima i do devet mjeseci” kaže doktorica Milošević i napominje da se pacijenti ako osjete bilo koji navedeni simptom jave ljekaru, jer je to veoma važno kako bi liječenje bilo uspješno.

Društvo