Menu

Get Socialize

Usaglašene procedure između škola i Doma zdravlja u Gradišci

26.08.2020 980 81 Nema komentara

Description

Prema sadašnjim uputstvima i preporukama nadležnih institcija, prije polaska u školu djeci je svakodnevno potrebno mjeriti temperaturu, masku će učenik nositi do ulaska u učionicu, gdje je, ukoliko želi, može skinuti, nastavnik je dužan nastavu izvoditi pod maskom.  

Učenik u toalet ide za vrijeme časa. Ukoliko se uoči da dijete tokom boravka u školi ima neke od simptoma infekcije, učenik će biti izolovan u posebnu prostoriju do dolaska roditelja, koji ga vodi u nadležnu ambulantu Doma zdravlja.

Ove procedure su, između ostalog, usaglašene na sastanku direktora osnovnih i srednjih škola u Gradišci sa rukovodstvom Doma zdravlja. „Imaćemo organizovanu respiratornu ambulantu, kako za odrasle, tako i za djecu, koja će predstavljati trijažni centar, te ćemo uvesti brzo testiranje“, tvrdi Vesna Gluvić Čelić, direktor Doma zdravlja Gradiška i pojašnjava da će dijete sa simptomima, na osnovu kliničke slike biti upućeno ili kući ili na daljnje liječenje.

U Osnovnoj školi „Vasa Čubrilović“ u proteklom periodu obavljeno je krečenje kompletnog objekta, a u petak će Republička uprava civilne zaštite obaviti dezinfekciju. Časovi će u ovoj gradskoj školi trajati po 20 minuta, nastava će biti organizovana u dvije smjene sa podsmjenama. Nastava u prvoj smjeni počinje u 7:30, u drugoj u 13:30 časova. „U narednom periodu ćemo formirati grupe, a one će biti dijeljene na učenike putnike i pješake“, ističe Vladimir Stanišljević, direktor ove škole. Kada je u pitanju rad produženog boravka, u ovoj školi su dobili saglasnost na 6 grupa po 15-oro djece. Time će broj djece u produženom boravku biti smanjen sa oko 160 na 90-oro učenika.

U srednjim školama u Gradišci je počela dezinfekcija objekata. Dobili su detaljna uputstva nadležnih institucija o organizovanju nastave, ali nejasnoća ima. „Jedna od njih se odnosi na organizovanje praktične nastave van škole i tim povodom smoi uputili dopis resornom ministarstvu“, kaže Vlado Tomić, direktor Tehničke škole Gradiška i dodaje da će rad biti organizovan u dvije smjene, sa četiri grupe, i časovi će trajati po 20 minuta. Prva smjena počinje u 7:00 časova, druga u 13:15 časova.

U poslljednja 24 časa, u RS zabilježena su još 73 slučaja virusa korona, prema mjestu prebivališta 6 lica je iz Gradiške. „Aktivno pozitivnih je 58, a oporavila su se 154 lica“, naglašava dr Slađana Tepavac, načelnik Higijensko-epidemiološke službe, i dodaje da je tokom jučerašnjeg dana jedno lice pozitivno na korona virus preminulo u gradiškoj Bolnici. Na Kovid odjeljenju gradiške Bolnice smješteno je 5 pacijenata, tri su na Univerzitetsko-kliničkom centru u Banjaluci, od kojih je jedno na intenzivnoj njezi, dvoje na Infektivnoj klinici.

Novosti