Menu

Get Socialize

Usvojen Budžet za 2020. godinu.

18.12.2019 666 11 Nema komentara

Description

Odbornici su tokom jučerašnjeg zasjedanja usvojili Prijedlog Budžeta grada Gradiška za 2020. godinu u iznosu od 31.852 000 KM. U odnosu na Nacrt, budžetski okvir za narednu godinu uvećan je za oko 4 500 000 KM. „Budžet ima socijalnu komponentu, zadržali smo nivo izdvajanja za socijalnu zaštitu i pomoći socijalno ugroženim kategorijama stanovništva. Pojedinim kategorijama, poput organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i Udruženja roditelja djece sa autizmom „Duga“ izdvajanja smo uvećali“, rekao je gradonačelnik Zoran Adžić, naglašavajući da budžetski okvir za narednu godinu ima vrlo izraženu i razvojnu komponentu.

„Uvrstili smo kreditna sredstva za završetak sportske dvorane, ali i značajna sredstva za infrastrukturno opremanje Agroindustrijske zone u Novoj Topoli, kako bi bila prepoznatljiva investitorima u regionu“, naglašava Adžić strateško opredjeljenje gradske vlasti.

Podsjetio je da je u prethodnom periodu asvaltirano 65 km ruralnih saobraćajnica. „Radimo strateške dokumente, poput izrade Studije urbane moliblnosti, kojom želimo urediti i modernizovati saobraćajnu infrastrukturu na području grada“, dodaje gradonačelnik.

Adžić je naglasio da su Njemačka razvojna banka i Ekonomski sekretarijat za razvoj Vlade Švajcarske ,tokom jučerašnjeg zasjedanja, potvrdili operativnost grant sredstava u iznosu od 14 miliona evra za rekonstrukciju i dogradnju primarnog kanalizacione sistema, izgradnju glavnog gradskog prečistača i 30 km sekundarne kanalizacione mreže na području grada.

Za opoziciju budžet u 2020. godini nije onakav kakvim ga vidi skupštinska većina. Jedna od kritika odnosi se na uvećanje Prijedloga budžeta za iznos kreditnog zaduženja.

„Simptomatična je i stavka PDV-a, uvećana je za oko milion KM u odnosu na prošlu godinu, vjerovatno zbog najava da će od sljedeće godine doći do povećanja stope PDV, pa se i planiraju veća sredstva u Budžetu“, kaže Mirko Samardžija, odbornik SDS-a. Zamjera i što su na rashodovnoj strani uračunati troškovi kredita: kamatna stopa i obrada kredita u iznosu od oko 220 000 KM, zatim troškovi lokalnih izbora od 170 000 KM, a posebne kritike upućuje na račun rasta plata posljednjih godina u lokalnoj upravi.

Odbornici su tokom desetočasovnog zasjedanja prihvatili Program rada Skupštine u 2020. godini, Prijedlog plana utroška sredstava ostvarenih od naknade po osnovu korištenja šuma i šumskog zemljišta, plana korištenja sredstava ostvarenih od koncesione naknade i od poljoprivrednog zemljišta u 2020. godini. Usvojeni su i programi podrške razvoju poljoprivrede, te podsticaja  za razvoj preduzetništva i novoosnovane privredne subjekte u idućoj godini.

Većinom glasova usvojeni su prijedlozi programa zajedničke komunalne potrošnje, uređenja građevinskog zemljišta, tekućeg održavanja i rekonstrukcije lokalnih i nekategorisanih puteva, te hidromelioracionog sistema za 2020. godinu.Takođe, podršku većine odbornika dobili su  i programi boračko-invalidske zaštite i zaštite civilnihž rata, socijalne zaštite, programi finansiranja sporta i zaštite od požara u narednoj godini.

Uncategorized