Menu

Get Socialize

Usvojen Rebalans budžeta za 2020. i Nacrt budžeta za 2021. godinu

14.10.2020 948 29 Nema komentara

Description

Odbornici Gradske skupštine u Gradišci usvojili su na 35. redovnom zasjedanju Prijedlog Rebalansa Budžeta Grada za 2020. godinu u ukupnom iznosu od 54 550 000 KM.

Osim Rebalansa, odbornici su većinom glasova usvoijli i Nacrt Budžeta grada za iduću godinu u iznosu od 29 450 000 KM.

„Što se tiče Rebalansa uvrštena je pomoć gradu Gradiška od strane Vlade Republike Srpske, zbog stanja izazvanog pandemijom virusa korona, u iznosu od 1,2 miliona KM, te oko 15 miliona KM vezanih za refinansiranje postojećih kreditnih obaveza“ rekao je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

Na usvojeni Prijedlog rebalansa ali i Nacrt Budžeta grada za iduću godinu opozicija je imala zamjerki.

„Vidjeli smo da je u odnosu na Nacrt rebalasna došlo do povećanja bruto plata i naknada zaposlenih. Što se tiče Nacrta budžeta izrazili smo jednu vrstu sumnje da će se moći ostvariti budžet u tom iznosu, jer će i dalje priča sa korona virusom biti nastavljena“ kaže Mirko Samardžija, iz Kluba odbornika SDS-PDP.

Nacrt Budžeta grada će biti upućen u javnu raspravu, a zatim će se u formi prijedloga Budžeta u gradskoj skupštini naći vjerovatno do kraja godine.

Odobrnici su tokom zasjedanja usvojili i prijedloge Godišnjeg plana implementacije Strategije razvoja grada 2019 – 2027, za 2020. godinu, Plana kapitalnih investicija grada za period 2019 – 2023, za 2020. godinu i Nacrt Programa rada Skupštine grada Gradiška za 2021. godinu.

Tokom zasjedanja, usvojeno je i nekoliko prijedloga odluka vezano za prostorno-plansku dokumentaciju, te subvencionisanje usluga javnog prevoza putnika. Usvojeni su i prijedlozi odluka o davanju na korišćenje poslovnih prostora i nepokretnosti u svojini grada, te prijedlozi odluka o povećanju osnovnog kapitala, organizovanju i usklađivanju akata, te izmjeni statuta JP Sportski centar „Servitium“.

Odbornici su također dali podršku  osnivanju Poslovne jedinice „Kuća Lijevča i Potkozarja“ u Turističkoj organizaciji grada Gradiška.

S obzirom da je ovo zasjedanje ujedno i posljednje u aktuelnom sazivu, predsjednik gradskog parlamenta Milenko Pavlović zahvalio je svim odbornicima na korektnom radu u protekle četiri godine.

„Do kraja godine po završetku izbornog procesa i verifikacije mandata odbornika u novom sazivu Skupštine grada trebale bi biti održane konstitutivna  i prva redovna sjednica gradskog parlamenta, kako bi na vrijeme usvojili Prijedlog budžeta za 2021. godinu  i tako izbjegli privremeno finansiranje i probleme u vršenju izvršne vlasti“, rekao je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

Uncategorized