Menu

Get Socialize

Zavičajni muzej obilježava pet decenija postojanja

10.02.2020 799 16 Nema komentara

Description

Zavičajni muzej Gradiška ove godine obilježava pedest godina postojanja. Tim povodom u ovoj javnoj ustanovi organizovane su muzejske radionice za djecu. Priliku da se prvi na zanimljiv način upoznaju sa kulturnom,  istorijskom i priridnom baštinom Gradiške i okoline imali su učenici trećeg razreda OŠ “Vasa Čubrilović”.

U muzeju kažu da im je želja da kroz zagonetke,bojanke, igru, zabavu, kolaže i crtanje djeci  što bolje pokažu kako su nekad živjeli praistorijski ljudi, šta su sve radili.

Osim osnovaca ovim radionicama planirano je da budu obuhvaćena sva djeca i predškolskog urasta, a i srednjoškolci. Takođe će biti obuhvaćeni i učenici područnih škola. Zavičajni muzej će ove godine, u saradnji sa Gradskim pozorištem, realizovati projekat „Muzej u koferu“, gdje će učenicima  predstavljati muzejske eksponate i o njima govoriti na naučni i šaljiv način.

Muzejske radionice su samo neke od aktivnostima sa kojima će ove godine biti obilježeno 50 godina postojanja.

„U toku su razni projekti , izgradnja trga Veljku Čubriloviću kojeg će pratiti i dokumentarno-igrani film, zatim otvaranje spomen česme i promocija dokumentarnog filma posvećenog Diani Budisavljavić,prvi put će biti organizovana „Kolonija u kamenu“, koja je zamišljena kao memorijal posvećen mozaičaru Borislavu Bori Nježiću koji je rodom iz Romanovaca, te izložba slika Save Šumanovića” rekao je Bojan Vujinović, direktor Zavičajnog muzeja Gradiška

Vujinović ističe da je u toku je izrada Monografije „50 godina Javne ustanove Zavičajni muzej Gradiška“, u kojoj će biti obuhvaćeno sve ono što je rađeno proteklih godina koja će biti predstavljana na Akademiji. Takođe će btit predstavljeni I razni legati kao što su legati Gojka Šerbule i doktora Borislava Šokčevića.

Uncategorized
error: Sadržaj je zaštićen !! Content is protected !!